
PL
3
TRADYCYJNE
SZYBKIE NAGRZEWANIE
W celu szybkiego nagrzania piekarnika.
KONWENCJONALNE*
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednym
poziomie.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, szaszłyków,
kiełbasek), do zapiekania warzyw lub do przyrumieniania
pieczywa. Podczas grillowania mięsa zaleca się zastosowanie
blachy na ściekający tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz można
umieścić na dowolnym poziomie poniżej blachy do pieczenia i
nalać do niej ok. 500 ml wody.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef,
kurczak). Zalecamy zastosowanie blachy na ściekający tłuszcz:
Blachę na ściekający tłuszcz można umieścić na dowolnym
poziomie poniżej blachy do pieczenia i nalać do niej ok. 500 ml
wody. Korzystając z tej funkcji pieczenia możemy użyć rożna
(zależnie od wyposażenia).
TERMOOBIEG
Do pieczenia różnych potraw w tej samej temperaturze,
jednocześnie na kilku półkach (maksymalnie trzech). Funkcja
ta pozwala na pieczenie bez wzajemnego przenikania się
zapachów pieczonych potraw.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięsa lub ciast z płynnym nadzieniem, na
jednej półce.
FUNKCJE
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i konserwacji,
które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
FUNKCJE SPECJALNE
ROZMRAŻANIE
Dla szybszego rozmrażania żywności.
UTRZYM. W CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo
ugotowanych potraw.
WYRASTANIE
Ułatwia wyrastanie ciast, słodkich i słonych. Aby
zachować doskonałą jakość wyrastania, nie należy włączać tej
funkcji kiedy piekarnik jest wciąż gorący po poprzednim cyklu
pieczenia.
UDOGODNIENIA
Ta funkcja umożliwia szybkie i łatwe przygotowanie
potraw każdego rodzaju. Może być również używana do
podgrzewania potraw, które zostały wcześniej przygotowane i
przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce.
MAXI COOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (powyżej 2,5 kg).
Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia tak, aby pieczeń
z każdej strony przyrumieniła się równomiernie. Zalecamy
również polewanie pieczeni sosem, co jakiś czas, żeby zapobiec
nadmiernemu wysychaniu mięsa.
MROŻONKI
Lazania - pizza - strudel - frytki - pieczywo.
Funkcja automatycznie dobiera optymalną temperaturę oraz
tryb pieczenia dla pięciu różnych kategorii gotowych dań
mrożonych. Aby ustawić temperaturę dla innych rodzajów
produktów, należy wybrać funkcję „Własne”.
DUSZENIE
Do duszenia mięsa i ryb, które pozwala zachować ich
kruchość i soczystość. Zalecamy najpierw podsmażyć kawałki
mięsa lub ryby na patelni tak, aby ułatwić wytopienie się ich
naturalnego tłuszczu. Czasy pieczenia wahają się od dwóch
godzin dla ryb o wadze 300 g, do czterech lub pięciu godzin dla
ryb o wadze 3 kg oraz od czterech godzin dla kawałków mięsa o
wadze 1 kg, do sześciu lub siedmiu godzin dla kawałków mięsa
o wadze 3 kg.
WYM. OBIEG ECO*
Do pieczenia nadziewanych kawałków mięsa i filetów
na jednej półce. Potrawy są zabezpieczone przed nadmiernym
wysychaniem, dzięki delikatnemu, przerywanemu obiegowi
powietrza. Gdy ta funkcja jest używana, kontrolka ECO pozostaje
wyłączona przez cały czas pieczenia, ale można ją na jakiś
czas włączyć z powrotem, naciskając
. Aby użyć cyklu
ECO i obniżyć zużycie energii, nie należy otwierać drzwiczek
pierkarnika, aż do zakończenia pieczenia potrawy.
* Funkcja używana jako punkt odniesienia dla deklarowanej
efektywności energetycznej, zgodnie z rozporządzeniem (UE)
nr 65/2014
Komentarze do niniejszej Instrukcji